Λαϊκή - Ψηφιακή Τέχνη μια σχέση μαγική:
Μαθητικό Λαογραφικό Μουσείο με 3D εκθέματα
Στο πλαίσιο του μαθήματος της ευέλικτης ζώνης, οι μαθητές του Δ2 και κάποιοι μαθητές του ολοήμερου, με την αμέριστη υποστήριξη των οικογενειών τους (γιαγιάδες, παππούδες, μαμάδες, μπαμπάδες) που τους εμπιστεύτηκαν πολύτιμα κειμήλια, δημιούργησαν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κάποιων αντικείμένων απο τη Λαϊκή μας Τέχνη και πολιτισμό.
Η λαϊκή τέχνη είναι η γνήσια, πηγαία δημιουργία κάθε λαού, που εκφράζει την ιδιαίτερη νοοτροπία του, την ιδιοσυγκρασία του, τη ζωτικότητα και πνευματικότητά του, την καλλιτεχνική, μα και κοινωνική συνείδησή του. Ξεπηδά αυθόρμητα και ανεπιτήδευτα μέσα από το λαό και όχι από ορισμένα άτομα. Η λαϊκή τέχνη αντικατοπτρίζει και συγκεντρώνει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το παρελθόν της ομαδικής έκφρασης του καλλιτεχνικού πλούτου της χώρας μας. Συνδέεται στενά με τις παλιές συνήθειες και τις παραδόσεις της Ελλάδας. Ανθισε τους δύο τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Διακρίνεται από το ότι είναι συνήθως ανώνυμη, δηλ. δεν αναγνωρίστηκε και δεν προσδιορίστηκε σαν δημιουργία ενός συγκεκριμένου καλλιτέχνη αλλά σαν τέχνη ολόκληρου του ανώνυμου πλήθους, που ασχολείται με αυτήν.
Ανακαλύψτε ποιά είναι τα τρισδιάστατα μοντέλα λαογραφικών αντικειμένων κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη φωτογραφία και περιεργαστείτε τα!!!!!
Με αριστερό κλικ τα περιστρέφετε, με πατημένη τη ροδέλα τα κινείται δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω, και κυλώντας τη ροδέλα κάνετε zoom in και zoom out.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός του έργου: Λαμπροπούλου Αναστασία (ΠΕ86)
Γουδί
Καθημερινό αντικείμενο για πολτοποίηση.
Αδράχτι και σφοντήλι
Εξαρτήματα του ατγαλειού. Το αδράχτι ήταν ένα λεπτό κυλινδρικό ξύλο,πιο λεπτό στις άκρες και παχύτερο στη μέση. Στο κάτω μέρος του προσαρμοζόταν ένας ξύλινος σφόνδυλος με τρύπα στη μέση που έκανε το αδράχτι βαρύτερο διευκολύνοντας την κατακόρυφη περιστροφή του. Στην κάτω επιφάνεια του το σφοντύλι φέρει εγχάρακτα γεωμετρικά ή φυτικά μοτίβα
Σαΐτα
Εξάρτημα του αργαλειού. Ξύλο ελλειψοειδές που ήταν σκαμμένο εσωτερικά και κατά μήκος συγκρατούσε μια βέργα. Στη βέργα τύλιγαν το βαμβακερό νήμα που με το πέταγμα περνούσε μέσα στο στημόνι.
Κέντημα Σταυρός
Παραδοσιακό κέντημα με το σύμβολο του Σταυρού. Υπάρχει σε πολλές παραλλαγές.
Φλυτζανάκι
Φλυτζανάκι που έπιναν τον Ελληνικό καφέ.
Παλάτζα
Εργαλείο με το οποίο ζύγιζαν μικρότερα ή κια μεγαλύτερα αντικείμενα, ανάλογα με το μέγεθός της.