ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ: ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύχθηκε το σχολικό έτος 2013-2014 απο τους μαθητές της Β' τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Ιλίου. Σκοπός ήταν να χρησιμοποιηθεί ο υπολογιστής ως εργαλείο δημιουργίας και έκφρασης. Επιμέρους στόχοι ήταν:
- Να μυηθούν τα παιδιά στην ιστορία της τέχνης και να κατανοήσουν την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί εικόνες. Ετσι έγινε αναφορά στις διάφορες βραχογραφίες που έχουν βρεθεί ανα τον κόσμο π.χ. σπήλαιο της Αλταμίρας, του Λασκώ κ.λ.π. και τελικά δημιουργήσανε τα δικά τους αντίγραφα απο κάποιες απο αυτές.
- Να κατανοήσουν την προσφορά της αρχαίας Ελληνικής ζωγραφικής στην πορεία της ζωγραφικής γενικά. Χρησιμοποιήθηκε σαν πηγή το βιβλίο του Πλίνιου "Περί αρχαίας Ελληνικής Ζωγραφικής" και μάθανε ενδιαφέρουσες ιστορίες για τους ζωγράφους (Απελής, Ζεύξης, Πολύγνωτος, Παράσιος κ.α.), τους ανταγωνισμούς τους, την σπουδαιότητα της τεχνικής τους, την αξία της τέχνης τους στο χρόνο. Με έμπνευση απο τις τοιχογραφίες της Σαντορίνης και πάλι έκαναν τα δικά τους έργα.
- Στο ψηφιακό κομμάτι αχολήθηκαν αρχικά με κάποια ελεύθερα θέματα που θα τους έδιναν το υπόβαθρο ώστε στη συνέχεια να δουλέψουν με βαση ένα έργο του Vasily Kadinsky και ένα της ελληνίδας Οπης Ζούνη. Και των δύο η Γεωμετρικότητα που χαρακτηρίζει τα έργα τους βοηθά τα παιδιά της μικρής ηλικίας να τα ανπαράγουν με το δικό τους τρόπο.
- Τελευταίο και όχι λιγότερο σημαντικό ήταν το έμμεσο μήνυμα που πέρασε στα παιδιά για την χρήση του υπολογιστή με μέτρο, αφού ακόμα και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν δούλεψαν αποκλειστικά στο εργαστήριο αλλά και στην τάξη (το θεωρητικό κομμάτι) όπου κι εκεί παράγανε εικαστικό έργο. Αυτό με βιωματικό τρόπο τους έκανε να ανγνωρίσουν την καλλιτεχνική αξία έργων όπως οι πρωϊστορικές βραχογραφίες και οι τοιχογραφίες της Σαντορίνης. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε στο εργαστήριο ήταν η ζωγραφική των windows.
Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η Λαμπροπούλου Αναστασία ΠΕ19, δασκάλα πληροφορικής του σχολείου. Ακολουθεί η έκθεση των έργων.